Trieda 8. B

FIGURÁLNA KOMPOZÍCIA

 

Milí výtvarníci a výtvarníčky, aj napriek vzniknutej situácii môžeme spolu naďalej tvoriť online formou smiley

Každý týždeň si pre Vás pripravím jedno zadanie, na ktorom môžete v priebehu týždňa pracovať.

Pri prvom zadaní by som chcela nadviazať na naše posledné vyučovanie, kedy sme kreslili figurálnu kompozíciu. Nakoľko viacerých z Vás čakajú prijímacie skúšky na stredné umelecké školy, bola by som rada, keby ste si kresbu postáv trénovali aj touto formou.

Ako teoretickú pomôcku Vám na zopakovanie prikladám aj text, ktorý Vám môže pomôcť pri kreslení. Pozorne si ho preto prečítajte a následne začnite tvoriť podľa zadania.

 

Kresba postavy

Pri kresbe postavy si možno mnohý z vás predstavia kresbu známeho renesančného umelca Leonarda da Vinci (viď.obr.nižsie). Do dnešnej doby sa považuje za jedného z najväčších umelcov v histórii tejto planéty. Medzi iným sa venoval aj skúmaniu proporcií ľudského tela. Pojal to jemu vlastným štýlom, nakreslil a definoval základné pravidlá ľudskej geometrie. Vychádzal z tzv. Ondrejovho kríža, upravil si ho a vznikol tento veľmi známy Virtuviánsky muž.

 

To, na čo chcel Leonardo týmto obrazom poukázať je jednoduché – rozpätie rúk = výška človeka. Štvorec v ktorom je Virtuviánsky muž nakreslený to len dokazuje, zároveň symbolizuje duševnú rovnováhu a kruh, rovnováhu fyzickú. Môžeme si tiež všimnúť, že pupok je stredom celého obrazu (t.j. kružnice, v ktorej je postava), no nie však stredom tela, za ktorý sa považuje miesto kde sa začínajú rozdvojovať nohy.

Pri kresbe postavy budeme vychádzať zo základných pravidiel, ktoré položil Leonardo da Vinci. V nasledujúcich riadkoch sa oboznámime aj s inými proporčnými merítkami, ktoré nám pri kresbe postavy môžu ešte viac pomôcť.

 

Hlava ako základné merítko

Hlava ako základné merítko pri určovaní proporcií postavy je celkom užitočná. Veľkosť hlavy je u každého človeka individuálna, no dalo by sa povedať, že vo všeobecnosti platí, že telo je vysoké 7 – 8 hláv človeka. (Neplatí to ale pri kresbe malých detí, ktoré majú hlavu výrazne väčšiu v pomere k telu). Pri kreslení hlavy sa zamerajte na ovál (hlavu nekreslite ako kruh) – môžete si na začiatok pomôcť a nakresliť ovál jednoducho symetricky. Krk je dlhý približne štvrtinu hlavy (no na jeho spodnej časti už začínajú ramená).

 

Výška

Tak ako aj ľudská tvár, aj výška človeka je vytvorená na základe určitých pravidiel. Dali by sa nazvať aj geometrickými. Vychádzame však z toho, že údaje sú len priemerné, teda podobne ako pri tvári, aj pri výške pokojne môžeme očakávať rôzne odchýlky. Vo všeobecnosti však zvykne platiť, že hlava sa v tele nachádza už spomínaných 7-8 krát. 

Trup = (vzdialenosť od ramien po oblasť brucha (nad začínajúcou panvou)) 2x výška hlavy

Šírka ramien = 2x dĺžka hlavy (platí pri pohľade priamo spredu, lebo pri natočení postavy sa táto veľkosť zmenšuje)

Pri nakreslení týchto pomocných oválov nám vznikne trojuholník, ktorý tvorí trup (viď obrázok). Pod ním sa nachádza panva.

Panva = 2x šírka hlavy

Dĺžka rúk začína ramenami a končí niekde v oblasti medzi pásom a kolenami. Dĺžka rúk sa môže u jednotlivých ľudí líšiť. Ak sa však zameriame na všeobecný pomer tela, opäť si môžeme pomôcť proporciou hlavy.

Vzdialenosť medzi lakťom a končekmi prstov = 2x výška hlavy (dĺžka od končekov prstov po zápästie = takmer celá hlava).

Poslednou časťou pri kresbe postavy sú nohy. Začínajú sa v oblasti panvy.

Dĺžka nôh sa predpokladá ako 4x výška hlavy. (Stehná sú dlhé dve hlavy, v zlome medzi stehnom a lýtkom/píšťalou je samozrejme koleno. Majte na pamäti, že aj chodidlá majú určitú hrúbku, teda mali by začať približne v poslednej štvrtine posledného hlavového oválu).

 

Postup pri kreslení

Na záver vám ešte môže pomôcť postup pri kreslení postavy, aby sa vám nestalo, že vám telo nevychádza, že vám nesedia proporcie, alebo že vám nevojde celá postava na výkres.

Preto vám odporúčam postupovať pri kreslení takto:
1. Nakreslite si os tela, tenkú čiaru, zhora dole (v prípade, že postava strnulo stojí. Ak je postava v pohybe, treba zakresliť os pohybu).
2. Rozdeľte os na polovičku, dostanete tým preponu spodného trojuholníka panvy
3. Zakreslite si „hlavy“ do osi tela, načrtnite hlavu, šírku ramien, bokov a línie rúk
4. Dokončite trupový trojuholník ako aj panvové trojuholníky.
5. Pridajte ruky a nohy a na záver dokončite detaily.

(nezabúdajte, že pri náčrte postavy ceruzkou netlačíme, prípadne použijeme tvrdú ceruzku –napr.4H...)

Vašou úlohou bude:

Namaľovať figurálnu kompozíciu na tému – TANEC (figurálna kompozícia tancujúcich postáv. Na druhu tanca nezáleží – je na Vás, či to bude moderný tanec, ľudové tance a pod. Nezabudnite naznačiť aj pozadie.)

Zamerajte sa na správne proporcie, zachytenie pohybu a postoja postáv. Dodržte zásady perspektívy.

Formát: výkres A2

Technika: maľba (temperové farby, ak ich doma nemáte môžete maľovať aj vodovými)