Trieda 8. A

KRESBA FIGÚRY FIGURÁLNA KOMPOZÍCIA

 

Milí výtvarníci a výtvarníčky, našou ďalšou témou je figúra a figurálna kompozícia, keďže ste už v 8. ročníku základy kresby figúry  nie sú pre vás novinkou ☺.

Ale samozrejme pre osvieženie si preopakujeme základné proporcie a pomery jednotlivých častí ľudského tela.  Pripravila som Vám obrázok v ktorom som vám označila  všetky základné informácie.

 

HLAVA AKO ZÁKLADNÉ MERÍTKO:
Hlava ako základné merítko pri určovaní proporcií postavy je celkom užitočná. Veľkosť hlavy je u každého človeka individuálna, no dalo by sa povedať, že vo všeobecnosti platí, že postava dospelého človeka je vysoká 7 – 8 hláv.
(Neplatí to ale pri kresbe malých detí, ktoré majú hlavu výrazne väčšiu v pomere k telu).

Pri kreslení hlavy sa zamerajte na správny tvar (hlavu nekreslite len ako kruh) – môžete si na začiatok pomôcť a nakresliť ovál jednoducho symetricky.  Ja hlavu kreslím z dvoch kruhov a to jeden veľký kruh ako lebečnú časť a dhruhy menší kruh ako bradu, Krk je dlhý približne štvrtinu hlavy (no na jeho spodnej časti už začínajú ramená).

VÝŠKA:
Výšku postavy nám určuje veľkosť hlavy, a tak ako som už spomínala vyššie v tele človeka sa proporčne nachádza 7-8 hláv (vrátane hlavy)

POSTUP PRI KRESLENÍ:

 

ZADANIE:
Vašou úlohou je nakresliť  5-10 postáv v rôznych situáciách, dbajte na to aby  boli postavy v pohybe a neboli statické, ako predlohu som vám nafotila zopár pozícií figúrok. Veľkost postavičiek minimálne 13cm.

Odporúčam formát A3 alebo 2 ks – A4

Technika ceruzka alebo uhlík

 

Svoje hotové diela mi pošlite na našu FB stránku alebo email (kudlickovavo@gmail.com), kde sa po prípade môžete so mnou aj poradiť .

 

Vaša pani učiteľka Lucia, teším sa na Vaše diela smiley