Trieda 8. B

Kresba zátišia

(8. ročník)

Pedagóg: Mgr. Katarína Vronková, DiS.

 

Milí výtvarníci a výtvarníčky, Vašim ďalším zadaním na tento týždeň bude kresba zátišia.

 

 

 

Vašou úlohou bude:

Vašou úlohou bude vybrať si vhodné predmety, z ktorých zostavíte jednoduché zátišie (na začiatok stačí dva-tri predmety). Formát výkresu odporúčam A3 (závisí od veľkosti zvolených predmetov – ak si vyberiete väčšie predmety, zvoľte väčší formát výkresu). Zvolené predmety odporúčam položiť na biely výkres, aby ste mohli lepšie pozorovať tiene a obrysy objektov.

 

Postup:

·  na úvod si určím, či je mnou zostavené zátišie orientované na výšku alebo na šírku. Podľa toho si otočím výkres (moje zátišie s jablkami je orientované na šírku)

·  na začiatku si spravím os A, ktorá mi určí os a sklon oboch predmetov (v mojom prípade jabĺk)

·  os B nám určí spodnú hranu zátišia a teda najnižší bod oboch predmetov (jabĺk). Predpokladám, že si predmety nepoložíte v jednej rovine vedľa seba – v tom prípade nezabudnite, že predmet, ktorý je ďalej bude mať na výkrese znázornenú os B vyššie

·  os C určuje hranu stola (alebo podloženého výkresu)

·  následne si pomôžem elipsami, ktorými sa pokúsim vystihnúť tvar konkrétneho predmetu (ak je okrúhly). Pri hranatých predmetoch si pomáham naďalej osami, ktoré nám pomôžu pri zachytení správneho sklonu jednotlivých hrán objektu.

·  dôležitou súčasťou zátišia je určiť si zdroj svetla a všetky tiene a odlesky (v mojom prípade, ide svetlo z pravej strany)

·  pri kresbe ceruzkou dbáme na to aby sme používali celú škálu ceruziek od 4H po 8B

·  odlesky vyberáme gumou

·  dbáme na čistotu práce

·  dávame pozor, aby nám na záver zátišie nepôsobilo, akoby lietalo vo vzduchu. Treba ho umiestniť do priestoru – to najlepšie znázorníte tieňom, ktorý vrhá predmet (môžete si pomôcť aj naznačením hrany stola)

·  ak máte predmety položené na lesklom podklade, ako v mojom prípade, nezabudnite naznačiť aj zrkadlenie / odraz predmetov na podkladovom povrchu

 

Budete potrebovať:

Výkres A3 / A2, ceruzky 4H-8B,  guma