Trieda 1. B

Kresba ľubovoľného listnatého stromu

(1.ročník)

Pedagóg: Mgr. Katarína Vronková, DiS.

 

Milí výtvarníci a výtvarníčky, pri našom ďalšom zadaní sa zameriame na kresbu listnatého stromu. Kresba stromu môže slúžiť, podobne ako písmo, ako výpoveď o osobnosti a povahe daného človeka (strom slúži ako čisté projekčné plátno pre naše nevedomé obsahy a sebaobraz, ktorý máme o nás samých). Kresba stromu sa používa často aj pri rôznych psychologických testoch osobnosti. Pomerne ľahko a rýchlo sa z nej dá určiť stupeň vývoja psychických funkcií, dokáže ilustrovať aktuálny psychický stav dieťaťa, či poskytnúť informácie o emóciách dieťaťa (samozrejme rovnako tak aj pri dospelých ľuďoch). Rovnako si takto môžu nakresliť svoj vlastný strom spolu s deťmi kedykoľvek aj rodičia J

Prajem príjemné tvorenie

 

Vašou úlohou bude:

Nakresliť ľubovoľný listnatý strom. Pokúste sa využiť celú plochu výkresu, dokreslite aj pozadie, prípadne dotvorte samotný strom rôznymi zvieratkami, búdkou pre vtáčiky... Uvedený obrázok je len ilustračný. Fantázii sa medze nekladú – ak sa chcete sami otestovať, pokúste sa kresliť strom podľa svojej fantázie, neodkresľujte konkrétne obrázky.

 

Budeme potrebovať:

výkres A4, ceruzku, pastelky a radosť z tvorenia


Ak sa chcete sami otestovať nasledujúce riadky si prečítajte až po dokreslení Vášho výkresu smiley

Pôvodcom psychotestu s kresleným stromom (Baum test) je nemecký psychológ Karl Koch, ktorý ako prvý pochopil, že z vetiev stromu sa dá vyčítať rozpoloženie človeka, jeho minulosť a nahliadnuť aj do budúcnosti.

To všetko vďaka 59 aspektom, ktoré každý človek zámerne, či nechtiac zachytí na papier, keď dostane príkaz nakresliť strom (nie ihličnatý).

Uvádzam Vám sem iba stručnú a orientačnú interpretáciu kresby listnatého stromu (nie celé znenie Baumtestu). Nezabúdajte, že výklad sa nedá robiť mechanicky, vždy záleží na kontexte celej kresby.

Kresba stomu: