Trieda 4. B

Charakterové tváre - grimasy

(4.ročník)

Pedagóg: Mgr. Katarína Vronková, DiS.

 

Milí výtvarníci a výtvarníčky, vaše ďalšie zadanie je inšpirované nemecko-rakúskym barokovým sochárom F.X. Messerschmidtom a jeho sochami charakterových hláv. Keďže doma pravdepodobne nemáme všetci k dispozícii modelovacie hmoty, charakterové tváre budeme tvarovať z papierových WC roliek.

 

 

Franz Xaver Messerschmidt a charakterové hlavy:

Charakterové hlavy sú sériou 52 búst, ktoré sú fascinujúce, pretože ich často nejednoznačný výraz je bizarný a znepokojujúci. Messerschmidt si ich ponechával, neboli určené na predaj.

Vznik týchto sôch súvisí pravdepodobne s autorovou psychickou poruchou, kedy možno povedať, že umenie pôsobilo na autora uzdravujúco. Každá hlava má aj svoj názov predstavujúci stav, emóciu alebo náladu, ktorú zobrazuje (napríklad Zívajúci, Bezočivý posmešník, Pokrytec a ohovárač, Zadržiavaný smiech, Najprudšia vôňa a pod.)

V priebehu prvej polovice 19. storočia boli Charakterové hlavy viackrát vystavené na rôznych, často bizarných miestach. Vzniklo grafické zobrazenie celej známej série a prvé sadrové kópie búst. Časť Charakterových hláv sa v havarijnom stave dostala po roku 1945 do zbierok Slovenskej národnej galérie. Z konzervačných dôvodov boli vytvorené trvalejšie kovové odliatky, a tie sa stali súčasťou stálych expozícií galérie (kde ich môžete vidieť dodnes). Najväčší počet Charakterových hláv sa však dnes nachádza v zbierkach viedenského Belvederu.

 

Vašou úlohou bude:

Vymodelovať charakterové tváre/grimasy (ku každej tvári mi napíšte aj názov – emóciu, náladu alebo výraz, ktorý ste chceli zobraziť). Toto zadanie vám poskytuje nekonečné možnosti zobrazenia rôznych výrazov – tvárí môžete preto vyskladať aj viac. Postupujte podľa uvedeného fotopostupu. Teším sa na vaše diela

 

Budeme potrebovať:

WC rolky, fixky/perá/pastelky, farebný papier, lep, nožnice